Gran acollida de Banyoles al llibre GUARIR

Aquest passat dissabte a la tarda a Ca La Flora, a Banyoles va tenir lloc la presentació del llibre: Guarir amb Plantes Remeieres, del grup les Àvies Remeieres, de l‘Associació Pedra Tosca de la Garrotxa. La proposta va tenir un gran acolliment, tant, que fins i tot hi va haver gent que no va poder entrar a la sala, plena de gom a gom.

Per començar, les àvies van preparar una taula amb mostres de plantes i van explicar que és l’associació, com va néixer, que és el Parc de Pedra Tosca, els conreus que s’hi fan, els tallers i també les sortides que organitzen. També van fer una gran lloança a les dones de les famílies, de totes les famílies de les nostres contrades i d’arreu del país que han conservat el coneixement de les plantes, de l’entorn on es troben i que han transmès el seu ús, i sobretot que han fet servir remeis, per guarir-se. Coneixement que es transmetia de mares a filles, d’àvies a netes, de generació en generació, de formes molt diferents segons el lloc. Reivindiquen amb el seu treball, tornar a recuperar aquest coneixement ancestral quasi desaparegut degut a la manera de viure actual.

detall-plantes

Van explicar-nos detalladament com havia sorgit la idea de fer el llibre, va ser arrel de la gran quantitat d’informació de remeis que les àvies anaven recollint sobre ungüents, pomades, licors, etc, remeis propis i apresos en l’intercanvi d’informació que es produeix cada vegada que fan una trobada o un taller. Tots els remeis que apareixen al llibre han estat posats en practica per les autores. Van explicar que han tractat de fer-lo entenedor perquè qualsevol persona, sense coneixements especials en la matèria, pogués fer-los i guarir-se a casa. Inclou fitxes identificatives detallades de cadascuna de les plantes emprades en els remeis.

Per acabar van fer una demostració/taller de com fer aigua del Carme, que després es va sortejar, així com alguns altres productes. Com a comiat d’agraïment, el públic va poder tastar una coca i una ratafia fetes per les àvies.

Els comentaris estan tancats.