Salut Espiritual

Gosa Pensar té el goig de presentar-vos la nostra propera conferència d’aquest mes de juny, serà dimecres 20 de juny a les 20 h a l’Aula d’Exàmens de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres.

Prova_Cartell_Salut_Espiritual

Ramon Maria NoguesRamon M. Nogués (Barcelona, 1937) és catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha fet estudis de pedagogia, filosofia i teologia a Navarra i Salamanca, i és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona. Treballa en genètica de poblacions, especialment en poblacions humanes aïllades. Ha estudiat temes de neurobiologia evolutiva i ha col·laborat en equips interdisciplinaris de neuropsiquiatria amb la Fundació Vidal i Barraquer. En aquest context ha analitzat qüestions relatives a la neurobiologia de la religiositat. Ha intervingut en estudis de bioètica i en comissions oficials sobre aquesta disciplina. És escolapi des del 1955 i prevere des del 1961. A Fragmenta ha publicat el llibre Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (2007), Cervell i transcendència (segona edició: 2015) i La salut espiritual (2016), i ha tingut cura de l’obra col·lectiva Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (2008). És assessor de la col·lecció Introduccions de Fragmenta Editorial.

La conferència que us presentem reflexionarà sobre el tema, a continuació la ressenya de l’assaig que ha inspirat la xerrada:
 
coberta-salut-espiritual-bLa salut espiritual
Neurociència i qualitat mental

La salut espiritual forma part de la salut mental i, per tant, simplement de la salut. La recerca espiritual ha de ser un camí d’alliberament, de donar sentit a la vida, de proposar visions de la realitat que possibilitin les actuacions responsables de cadascú envers els altres, la societat humana i la preservació de la integritat de la Terra. Aquesta perspectiva creativa de l’espiritualitat és possible i, fins i tot, urgent.

Aquest llibre aporta algunes reflexions a propòsit de la necessària, luxosa i enriquidora recerca de l’espiritualitat. Ho fa amb una referència clara a la neurobiologia, però sense que aquesta forma d’aproximació pretengui convertir-se en la referència central del món espiritual. La neurobiologia i l’espiritualitat són dos instruments excel·lents per conèixer i fer funcionar adequadament el món mental humà de manera que la persona pugui apreciar el goig de viure.

Presentarà l’acte, Antoni Calvó i Espigulé
Empresari de la construcció, actualment jubilat. Laic. Ha estat a l’escoltisme, a Justícia i Pau, a Càritas, al Consell de Laics del bisbat de Girona, del qual en va ser President durant 4 anys. Membre del Concili Provincial Tarraconense de 1995 (l’anomenat Concili Català) per nomenament del Bisbe (Mons Jaume Camprodon). Regidor de l’Ajuntament de Figueres entre 1999-2007. Membre de diverses Juntes de societats sense ànim de lucre. Actualment compromès a Càritas.

Amb la col·laboració d’Abacus Figueres.

 

Els comentaris estan tancats.