Resum Conferència Col·loqui: Salut Espiritual

_DSC0011Un nombrós públic es va aplegar el passat dimecres per saber més sobre la Salut Espiritual. Un títol, d’entrada ampli, i que és punt de debat i centre de molts articles, sobretot als EUA, en aquest mirar d’entendre el lligam entre el món cerebral, i el món mental i com ens afecta als humans en les nostres accions, comportament i benestar. Per tant, hi ha aquest nou paràmetre en estudi i debat, i és que la fe pot curar.

El conferenciant, va fer un repàs i una explicació de les estructures de la ment. Comparant el cervell dels vertebrats i el dels humans, on s’hi troben els automatismes, necessaris per la nostra vida diària i supervivència. Automatismes també presents en les emocions, que formen part dels aspectes principals de les nostres vides, i que ens són comuns amb els animals. Per exemple, emocions com l’estimar autèntic, l’alegria, la tristesa, i que segons el grau de sentiment poden tenir repercussions ‘viscerals’ importants. Per això per exemple, el sistema digestiu és tan sensible als disgustos. I després va comentar la part que és exclusiva dels humans: els raonaments.

Viure és fer funcionar les programacions, tot l’altre és afegit. El nostre cervell és limitat davant una realitat que és molt complicada. Per tant, els humans muntem sistemes simbòlics per veure quina és la realitat i que hi fem aquí. I així tenim les filosofies, en el nostre intent de quadrar les coses. Les ciències que són sistemes simbòlics per interpretar el món i fer que sigui comprensible, molt basats en la crítica i la tècnica. L’estètica, ja que hem de treure la bellesa d’allà on sigui, per exemple un poema, que ens diu la veritat que no té la vista. L’ètica, que és un sistema simbòlic interessantíssim, per exemple si agafem el terme: fraternitat, una utopia, que és el que voldríem que fos i en canvi, no és. I els sistemes espirituals, les religions, el món hindú, del que sorgirà el budisme, el món Jueu, del que sorgirà el cristianisme, i el món grec, religiós i de reflexió, que formen encara part del nostre bagatge. Tot això forma part del nostre cervell humà.

Aquí i ara, a Europa, i especialment a casa nostra: Catalunya i també a l’Estat Espanyol, el fet religiós està en crisi. Hi ha hagut una liquidació de la religió en tres generacions, que els sociòlegs i altres estudiosos estan observant i miren d’entendre. Però aquesta turbulència no passa arreu de manera generalitzada.

Les principals revistes científiques del món es preocupen de les filosofies, espiritualitats i religions, i del sentit de la vida. A Amèrica per exemple, es posa atenció en el món intern de la persona, ja que hi afegeix un sentit a la vida, i és imprescindible per viure, ja que tot es relaciona de manera interessant. Ho fa en tres dimensions,
1. cap a dins: en profunditat, auto-anàlisi…
2. cap a altres : compassió, relació…
3. cap a dalt, la meva identitat amb tot, el jo en el total, l’origen…

Per exemple, titulars com: Estem fets per creure? de la prestigiosa revista Nature. Ja que és més fàcil creure que no, l’ateisme és més difícil, malgrat ens sembli que no. En els estudis d’antropologia es veu que la religió és molt important, per tant, es tracta de veure quins avantatges aporta, i com pot afectar. Els investigadors no són creients, però estan convençuts de que és un factor positiu. Abans es creia que primer hi havia l’assentament, la ciutat i després el santuari, ara sabem que és al revés, primer va ser el santuari i després l’assentament.

Interessa saber, què és la salut espiritual? ja que és un factor oblidat en l’envelliment exitós, on és un factor imprescindible. Per tant, podríem dir que en l’increment d’estudis sobretot a l’Índia, la Xina i els EUA, és un vell concepte que s’ha tornat nou: la higiene espiritual. S’estudien els seus efectes saludables, on es veu, per exemple, que el ioga i la meditació van associats a canvis de millora en el cervell. Tranquil·litzar el cos per relaxar la ment, amb la respiració, relaxant el nervi més important que tenim al cos . O meditar, relaxar la ment perquè arribi al cos. Treballar l’esperit millora el cos. Relaxar és fonamental en totes les religions. Aquesta relació cervell/ment i cos, es pot treballar en dues direccions, top-down: el cervell pacifica al cos, i bottom-up, el cos pacifica la ment. Per exemple, amb el Mindfulness ben fet, s’ha vist i comprovat en els estudis com de beneficiós és pel cervell, ja que en manté la seva integritat.

Molts hospitals, equips de metges, estan incorporant aquest apartat de salut espiritual, ja que comproven que treballant conjuntament i incorporant-ho es produeixen millores. Viure espiritualment és realment més saludable.

Per últim, va afegir el conferenciant: Si la meditació és bona, per un creient, Déu la fa millor.

Va tancar l’acte un animat col·loqui amb tot tipus de preguntes i dubtes per part dels presents.

_DSC0008

Els comentaris estan tancats.