Resum de la confèrencia: Iran, un país desconegut

La Sala Planeta va acollir el passat dimarts 24 de març, la xerrada : Iran, un país desconegut.

Josep Maria Iglésias, de la Llibreria Ulyssus (llibreria de viatges de Girona), va fer-ne la introducció, repassant el gran bagatge històric i cultural de l’Iran, l’antiga Persia, una de les civilitzacions més remotes del món.

Hossein Mohammadzadeh Agh-Ghaleh, va ajudar-se de mitjans audiovisuals per a presentar una visió real, dinàmica i engrescadora del seu país.

Amb les imatges dels diversos vídeos de curta durada: un sobre els estereotips que els turistes tenen abans d’anar-hi i la realitat que es troben; una ressenya històrica mostrant les diferents civilitzacions, invasions, regnes i imperis al llarg de la seva mil·lenària historia; la gent de les diferents ètnies del país, en la seva vida diària, sigui al camp o a la ciutat, als diferents territoris; els monuments, els actes culturals i festes, el menjar, la música, i per últim, la capital: Teheran, amb tota la seva modernitat.

taulaCom la xerrada va coincidir gairebé amb el començament de l’any nou persa: Nowruz. A la sala van presentar una taula amb els set fruits i els objectes que simbolitzen l’entrada al renaixement de la llum, la fertilitat i el final de la foscor. L’any nou persa coincideix amb el primer dia de la primavera. Les seves arrels estan en la religió zoroastriana sorgida a l’Iran fa uns 3.000 anys. Les famílies es reuneixen al voltant de la taula abans de començar l’any. Els set fruits de la terra com ara blat, llenties, all, representen el renaixement, la salut, l’alegria, la prosperitat, la felicitat, la paciència i la bellesa. Tots els noms d’aquests elements, en farsi (persa) comencen per la lletra”s”. També s’hi posen un Alcorà, i un mirall com a garantia de bona sort. Acompanya el conjunt Hajji Firuz, un personatge de cara negra que dansa al so dels tambors i panderetes, en fogueres al carrer, com a portador de bons auguris.

Hossein Mohammadzadeh va crear un clima de diàleg i d’intercanvi d’opinions amb el públic que omplia la sala, i va ser ajudat pel seu germà, Hansi. Entre els assistents, n’hi havia que havien visitat el país i d’altres que volien fer-ho, va ser interessant poder contrastar diferents punts de vista, obtenir informacions de primera mà i saber que tothom sense discrepàncies (entre els que hi havien anat), el considerava el millor viatge de la seva vida, per la manera de ser de la gent iraniana: el seu acolliment i el seu tracte.

Finalment per no oblidar la literatura persa, es va repartir un poema de Rumi, el poeta, jurista, teòleg i místic sufí.

iran0

iran1 iran2

La llibreria Ulyssus, va vendre exemplars del llibre “El meu Iran” (La cova d’ Ali Babà al basar d’Esfahan) d’Anna M. Briongos, llibre editat dintre la col·lecció Ulyssus, dirigida per Josep M. Iglésias i Jenar Félix.
elmeuiran

Els comentaris estan tancats.